onsdag 12 november 2014

Food, glorious food

Okej. Som om vi på riktigt trodde att vi skulle kunna hålla oss till ett inlägg om mat? Det är lätt att ha för höga tankar om sig själv.

Vi diskuterade nyligen bästa matkulturen i världen, ett samtal som tog oss från italienska pizzor till kinesisk chilimat, från rysk bortj till indisk tikka masala. Suktande drömde vi oss bort. Men så skulle vi få en kardemumma av summan, och då insåg vi samtidigt båda två att borta är bra, men Palestina bäst. Så just Palestinas mat slutade trots allt på plats nummer ett. Därför vore det ju inget mindre än haram att inte dela med sig lite mer av detta livets stora glädjeämne. 

Vi har redan gjort allt som står i vår makt för att få er att kanske kunna känna smaken av den fantastiska palestinska salladsbord, söta efterrätter, köttfyllda zucchinis/vindruvsblad/kycklingar och kryddiga risrätter. Vi ska inte återupprepa oss för mycket och lämnar helt enkelt dessa delikatesser till arkivet. Det finns oändligt mycket att skriva om fantastiska maträtter som maklouba (ris, linser, stekt lök. Låter som nonsens men är verkligen så. gott.) och mushakal (tunt bröd, kyckling, lök, kryddor. I ugn.), men varför slösa tid och ord på det som ändå inte kan jämföras med den mat som vi en dag kommer bjudas på när vi kliver in genom pärleporten. Hummus. 

Herr Hummus. Vi må som sagt vara tjatiga. Men denne herr Hummus har fortsatt vara vår ständige följeslagare. Han sällskapar oss genom stressiga frukostar, sollapande luncher och mysiga middagar. Han tycks vara omöjlig att tröttna på och han hjälper oss att äta upp också de mindre fantastiska restmåltiderna. Han är fin han. 

Men det vore ju en sorg att lämna er utan minsta möjlighet att själva få möta honom, vår bästa ickemänskliga kompis. Sedan vi kom hit har vi uthålligt frågat våra hummusgörande vänner hur vi ska lyckas med mästerverket, och vi har ett ganska opreciserat svar, men än dock ett svar. Så för den intresserade, här kommer det: 

Hummus
Du behöver: 
Kikärtor (även kallat just hummus här. Förvirrande)
Tahini
Citron
Vatten
Salt
Bikarbonat
(Olivolja)
(Vitlök)
(Persilja)

Gör så här:
Blötlägg kikärtorna över natten. Koka dem. Allt från 30 minuter till 2 timmar, beror på vem du frågar. Det viktiga och revolutionerande är dock den minst sagt oväntade bikarbonaten. Tillsätt litegrann (en halv tesked skulle vi tippa på) när du kokar och vips så har du smidigare kikärtor att förädla. Sedan mixar du helt enkelt resten av ingredienserna tillsammans med kikärtorna, mängd efter tycke och smak. Tillsätt vatten i omgångar tills du har din rätta konsistens. Ringla lite olivolja på toppen så blir det toppen. Servera. Mums. Du kommer inte bli besviken. 


Okej. Nu har ni herr Hummus till ert förfogande. Men för att göra allting komplett måste ni ju också få ta del av en av våra andra vänner, den nästan lika välfrekventa fru Falafel. Också här har vi fått otaliga tips på hur vi ska lyckas med vårt eget falafelgörande. Och efter många om och men har vi äntligen lyckats! Vårt senaste försök var så gott som felfritt. Så håll till godo: 

Falafel
Du behöver: 
Kikärtor
Gul lök
Vitlök
Persilja
Salt

”Falafelkrydda” (vilket,
 för ett mindre curlat Sverige där det inte finns lika smidiga och vedertagna kryddblandningar för kycklig/ris/maklouba/valfri-annan-rätt som du tänkt göra, innehåller följande: 
Koriander (torkad, och mycket ska det vara)
Spiskummin
Kardemumma
Kanel
Gurkmeja
Muskotnöt
Fänkål)

Gör så här: 
Blötlägg kikärtorna över natten. När det är några timmar kvar, i med det häpnadsväckande bikarbonatet, precis som när du gör herr Hummus. Låt underverk ske och häll av vattnet. KOKA INTE. Vi har sagt det förr och vi säger det igen, för det här är så mindblowing att vi inte riktigt har tagit in det än. KOKA INTE. Så istället, i med lök och vitlök, mycket persilja och alla kryddor. Sedan mixar du helt enkelt alltihop tills du har en smidig konsistens. Häll mycket olja i en kastrull, värm den och i med de bollar du format med valfritt intrument. Falafelmaker rekommenderas, men har en känsla av att det kan vara svårt att hitta i Sverige. Fritera och ät färska och varma och goda. Gärna tillsammans med herr Hummus. 


Så sitt inte där framför datorn längre, ut i köket och njut av livet. Herr Hummus och fru Falafel finns snart vid din sida. 

(Om du inte pallar åka till den palestinska mataffären, förstås. Den köpta hummusen är – tro det eller ej - outstanding.)


1 kommentar:

  1. Åh! Vill mer än gärna komma och äta både hummus och falafel hos er i vår, låter fantastiskt! Kram Sofia

    SvaraRadera