Okej. Som om vi på riktigt trodde att vi
skulle kunna hålla oss till ett inlägg om
mat? Det är lätt att ha för höga tankar om sig själv.
Vi diskuterade nyligen bästa matkulturen
i världen, ett samtal som tog oss från italienska pizzor till kinesisk
chilimat, från rysk bortj till indisk tikka masala. Suktande
drömde vi oss bort. Men så skulle vi få en kardemumma av summan, och då insåg vi samtidigt båda två att borta är bra, men Palestina bäst. Så just Palestinas mat slutade trots allt på plats nummer ett. Därför vore det ju inget mindre än haram att inte dela med sig lite mer av detta livets stora glädjeämne.
Vi har redan gjort allt som står i vår
makt för att få er att kanske kunna känna smaken av den fantastiska palestinska
salladsbord, söta efterrätter, köttfyllda zucchinis/vindruvsblad/kycklingar och
kryddiga risrätter. Vi ska inte återupprepa oss för mycket och lämnar helt
enkelt dessa delikatesser till arkivet. Det finns oändligt mycket att skriva om fantastiska maträtter som maklouba (ris, linser, stekt lök. Låter som nonsens
men är verkligen så. gott.) och mushakal (tunt bröd, kyckling, lök, kryddor. I
ugn.), men varför slösa tid och ord på det som ändå inte kan jämföras med den
mat som vi en dag kommer bjudas på när vi kliver in
genom pärleporten. Hummus.
Herr Hummus. Vi må som sagt vara
tjatiga. Men denne herr Hummus har fortsatt vara vår ständige följeslagare. Han
sällskapar oss genom stressiga frukostar, sollapande luncher och mysiga
middagar. Han tycks vara omöjlig att tröttna på och han hjälper oss att äta upp
också de mindre fantastiska restmåltiderna. Han är fin han.
Men det vore ju en sorg att lämna er
utan minsta möjlighet att själva få möta honom, vår bästa ickemänskliga kompis. Sedan vi kom hit har vi uthålligt frågat våra hummusgörande
vänner hur vi ska lyckas med mästerverket, och vi har ett ganska opreciserat
svar, men än dock ett svar. Så för den intresserade, här kommer det:
Hummus
Du behöver:
Du behöver:
Kikärtor (även kallat just hummus här.
Förvirrande)
Tahini
Citron
Vatten
Salt
Bikarbonat
(Olivolja)
(Vitlök)
(Persilja)
Gör så här:
Blötlägg kikärtorna över natten. Koka
dem. Allt från 30 minuter till 2 timmar, beror på vem du frågar. Det viktiga
och revolutionerande är dock den minst sagt oväntade bikarbonaten. Tillsätt
litegrann (en halv tesked skulle vi tippa på) när du kokar och vips så har du
smidigare kikärtor att förädla. Sedan mixar du helt enkelt resten av
ingredienserna tillsammans med kikärtorna, mängd efter tycke och smak. Tillsätt
vatten i omgångar tills du har din rätta konsistens. Ringla lite olivolja på toppen så blir det toppen. Servera. Mums. Du kommer inte bli besviken.
Okej. Nu har ni herr Hummus till ert
förfogande. Men för att göra allting komplett måste ni ju också få ta del av en av våra andra vänner, den nästan lika välfrekventa fru Falafel. Också
här har vi fått otaliga tips på hur vi ska lyckas med vårt eget falafelgörande.
Och efter många om och men har vi äntligen lyckats! Vårt senaste försök var så
gott som felfritt. Så håll till godo:
Falafel
Du behöver:
Du behöver:
Kikärtor
Gul lök
Vitlök
Persilja
Salt
”Falafelkrydda” (vilket,
för ett mindre curlat Sverige där det inte finns lika smidiga och vedertagna kryddblandningar för kycklig/ris/maklouba/valfri-annan-rätt som du tänkt göra, innehåller följande:
Koriander (torkad, och mycket ska det
vara)
Spiskummin
Kardemumma
Kanel
Gurkmeja
Muskotnöt
Fänkål)
Fänkål)
Gör så här:
Blötlägg kikärtorna över natten. När det
är några timmar kvar, i med det häpnadsväckande bikarbonatet, precis som när du
gör herr
Hummus. Låt underverk ske och häll av vattnet. KOKA
INTE. Vi har sagt det förr och vi säger det igen, för det här är så mindblowing
att vi inte riktigt har tagit in det än. KOKA INTE. Så istället, i med lök och
vitlök, mycket persilja och alla kryddor. Sedan mixar du helt enkelt alltihop
tills du har en smidig konsistens. Häll mycket olja i en kastrull, värm den och
i med de bollar du format med valfritt intrument. Falafelmaker rekommenderas, men har en känsla av att det kan vara svårt att hitta i Sverige. Fritera och ät
färska och varma och goda. Gärna tillsammans
med herr Hummus.
(Om du inte pallar åka till den
palestinska mataffären, förstås. Den köpta hummusen är – tro det eller ej -
outstanding.)
Åh! Vill mer än gärna komma och äta både hummus och falafel hos er i vår, låter fantastiskt! Kram Sofia
SvaraRadera