lördag 13 september 2014

Lukter

Någon frågade hur det luktar här. Det var en så bra fråga, har inte riktigt kunnat släppa den. Lukter är spännande. Undermedvetet så kittlar de våra tankar och känslor och påverkar oss mer än vi tror. Lukten av tång blir lukten av sommar. Lukten av kaffe blir lukten av morgontrygghet. Lukten av av gamla tröjor blir minnen av möten. Utan lukter skulle det mesta tappa en dimension, maten smaka mindre och blommor bara vara vackra. 

Så vi tog frågan seriöst. Hur luktar det här egentligen. Två veckor har gått och reflektion nummer ett är att det både doftar fantastiskt och luktar väldigt illa, ofta på samma gång. Allt i en enda röra. Går en upp tidigt på morgonen och sätter sig på taket, så luktar det sådär härligt medelhavsfuktigt som blir till lukten av semester. Det är kanske den bästa doften, av lugn och ledighet. Men går vi bara några minuter bort mot muren, så luktar det helt plötsligt något annat. Unket, som gamla sopor. Kanske är det inte så konstigt med tanke på sopsorteringen som kort sagt inte är helt felfri här. Blandat med avgaserna från alla bilar längs huvudgatan händer det att vi frågar varandra om det är dags att andas med munnen nu. 

Går vi i de gamla kvarteren osar det mest falafel överallt från fritöserna längs gatan. Visa tider på dagen förstår vi att det just bakats nya pitabröd. Ibland kommer en vindpust av någon ört. Basilika kanske? Eller mynta. Orientaliska kryddor av alla slag doftar fantastiskt i basarerna i Jerusalem. Allt i en enda röra.

Frågar Emilia och hon är mest täppt i näsan för tillfället. Men annars är röklukten från affärsbiträdenas cigaretter inte så rolig. Men hos scouterna i Beit Jala, där känner en sig som hemma bland granar och någon form av metalldoft. 

Alla platser har sin egen doft. Klart som korvspad. Och Betlehems dofter kommer alltid att tillhöra just Betlehem. Soltorra stenar och falafel blandat med skit och dynga. Allt i en enda röra. Som allt annat här, det en enda röra av gott och ont, hopp och uppgivenhet, det som var och det som kommer. 


Fint är det i alla fall, att få lukta sig fram i vårt nya hem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar