onsdag 15 oktober 2014

Dagen D

Igår var dagen D. Den dag som vi så länge väntat på. Som vi har planerat inför ända sedan vi kom hit, som har funnits i våra huvuden både dag och natt. I all hemlighet tog vi vårt pick och pack och gick och gifte oss. 


Skoja bah. Men uppklädda från topp till… fotled… i bröllopsutstyrsel (fötterna omgavs av mer fotriktiga skor än högklackade sådana) äntrade vi Jerusalems gator. Sedan vi kom till Sabeel första gången som volontärer, har vi spånat och fixat inför denna ganska ovanliga tisdag. Under judarnas lövhyddohögtid samlas varje år många tusen kristna sionister. Högtiden avslutas med en stor parad genom västra Jerusalem, där dessa sionister deltar, men också israeliska poliser, dansare, soldater och andra clowner. 

Eftersom vi på Sabeel inte riktigt håller med zionisterna på alla punkter, tog vi tillfället i akt att försöka sprida lite kunskap om palestiniernas situation. Vår aktion utgick från bibeltexten om de fem visa jungfrurna (Matt 25:1-13) och därav vår klädsel. Dessutom har vi under veckorna förberett 531 små olivoljeflaskor från Betlehem (just det antal försörda palestinska byar under al Nakba, när landet delades 1948). Dessa flaskor slog vi in i tyg och sidenband tillsammans med en flyer med en bibeltext och en mening, översatt till 23 språk. 



Vi placerade oss strategiskt alldeles bredvid poliserna för att inte väcka för mycket misstanke, och där väntade vi in paraden. Under tiden vi väntade var det många som ville ta kort med fem brudar från utlandet. Däribland en grupp flygvärnssoldater, flera poliser, små barn, och sist men inte minst en man med I <3 Jesus-tröja. 


När paraden till slut nådde oss och alla poliser, började vi dela ut våra gåvor (som tog slut på sisådär 15 minuter, till mestadels dansande brasilianare) och flyers (tog lite längre tid att dela ut alla 4000 sådana) till sionisterna. Fredligt, vänligt och kärleksfullt.


Det gick så gott som smärtfritt att göra vår lilla, men förhoppningsvis viktiga, aktion för att kanske öppna några ögon. Det var väl kanske bara denna I <3 Jesus-man som inte var helt klockren. Det visade sig att han hade full koll på Sabeel, och hans inställning till araber var inte den bästa. Snällt sagt. Men trots hans ihärdiga försök att försöka få polisen att inse vilka skurkar vi var, ville dessa uniformsklädda människor ändå helst ta bilder med oss. Så var det problemet ur världen. 


När vi paraden passerat och vi med smått värkande fötter äntligen fått klä om till sköna, varma, alldeles normala kläder, firade vi att allt gått enligt planen med pizza och tårta på en charmig restaurang i östra Jerusalem. Bra avslut på en väldigt annorlunda dag. 

Vill ni läsa lite mer om aktionen så kolla in Sabeels hemsida vettvi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar